Oli d’Oliva
L’oliverar ocupa un 17% de la superfície agrícola útil. Lo 60% de les explotacions són de caràcter familiar i no solen superar les cinc hectàrees. A la comarca del Matarranya, a les localitats situades a la vora d’este riu, les explotacions agrícoles solen dedicar-se, com a cultius principals, a l’olivera, ametler i vinya. En esta zona les oliveres se situen en petites finques de menys d’una hectàrea i, fins i tot menors, intercalades al 50% amb l’ametler. La reduïda extensió dels oliverars n’ha dificultat la mecanització i ha animat a l’expansió cerealista- La competència d’altres greixos i olis d’altres orígens i la dura climatologia va fer que en alguns municipis este cultiu passés de ser fonamental a convertir-se en secundari i, fins i tot, marginal.
L’oliverar exercix una gran funció social a la comarca i, a poc a poc, i gràcies a la gradual modernització de les explotacions, este cultiu és cada dia més important en les economies del Baix Aragó. Les oliveres complixen, a més, una gran funció mediambiental, ja que l’aridesa de la comarca queda difuminada per este arbre resistent que forma part del paisatge des de temps immemorial.