Tradicions
Al costat de les antigues tradicions, altres de noves han anat sorgint amb lo pas del temps en les diferents localitats del Matarranya, i se’n pot disfrutar durant tot l’any.
Lo calendari festiu comença amb la festivitat de Sant Antoni, festa d’interès turístic d’Aragó. La major part de les localitats ho celebren amb l’encesa de fogueres, la benedicció d’animals i les ofertes o plegues de productes típics de la terra.
A Vall-de-roures, després de la processó del sant, es reciten “els ditxos” (repàs als fets més rellevants ocorreguts durant l’any en la localitat, en to satíric).
A La Freixneda, La Portellada o la Torre del Comte ixen los diables o Diablets la missió dels quals és animar la festa i espantar els xiquets que es troben als carrers.
A la localitat de Torredarques és tradicional l’Esquellada, on los xiquets recorren lo poble fent sonar esquelles perquè els veïns els donen tota mena de pastes i dolços.
A principis del mes de febrer s’esdevé la festivitat de Santa Àgueda, celebrada a la major part de les poblacions. Les dones tenen tot lo protagonisme i són les encarregades d’organitzar tots los actes en honor a la santa: processons, menjades, balls i el repartiment de les tradicionals mamelletes.
En algunes poblacions com Queretes o Calaceit, aquell dia la corporació municipal està constituïda només per dones.
Carnestoltes, al febrer, és una altra festivitat que se celebra a la comarca, on xiquets i grans van disfressats als diferents actes programats com cercaviles i revetlles.
La Setmana Santa al Matarranya té influències d’algunes localitats del Baix Aragó, ja que es fa el toc del tambor i del bombo a Vall-de-roures, la Vall del Tormo i Calaceit. Lo més assenyalat és la festa que es celebra el dilluns de Resurrecció o dilluns de Pasqua, on la gent van a dinar o berenar al camp la tradicional mona o rosca de Pasqua.
Lo 23 d’abril, festivitat de Sant Jordi, patró d’Aragó, se celebren a la comarca tradicions que tenen lloc a Catalunya, ja que en poblacions com Queretes, Beseit o Calaceit, diverses associacions organitzen la festa del llibre i de la rosa .
La participació en les diferents romeries de la comarca és una tradició que encara perdura:
- Vall-de-roures: a l’ermita dels Sants;
- Pena-roja: la Mare de Déu de la Font;
- Mont-roig: la Mare de Déu de la Consolació;
- Torredarques: Sant Bernat;
- La Freixneda: la Mare de Déu de Gràcia;
- Fondespatla: Sant Pere Màrtir;
- Fórnols: la Mare de Déu de Montserrate;
- Ràfels: Sant Rafael;
- Valljunquera: Santa Bàrbara;
- La Torre del Comte: Sant Joan;
- Calaceit: Sant Cristòbol i Santa Anna;
- Massalió: Sant Cristòbol i Santa Bàrbara;
- Queretes: la Mare de Déu de la Misericòrdia;
- Lledó: Santa Rosa de Viterbo;
- Arenys de Lledó: Sant Pol;
- La Portellada: Sant Miquel;
- Beseit: Sant Miquel i Santa Anna.
Amb l’entrada de l’estiu, arriben les celebracions de Sant Joan a diverses localitats de la comarca com Queretes, la Torre del Comte o Arenys de Lledó, on s’encenen fogueres a la nit.
Durant la resta de l’estiu, totes les poblacions celebren les seues festes majors (traslladant a estes dates moltes celebracions que abans tenien lloc en altres moments de l’any).
Festes en honor de la Mare de Déu de l’Assumpció, Sant Roc, Sant Jaume, Sant Sebastià, Sant Bartomeu, Sant Miquel o la Mare de Déu del Pilar etc., són organitzades pels ajuntaments o les comissions de festes dels diferents municipis.
També a l’estiu se celebra la Trobada Cultural del Matarranya, festa itinerant que organitza l’Associació Cultural del Matarranya per difondre la cultura de comarca.
Les fires i exposicions (algunes es remunten a l’Edat Mitjana) són de gran tradició a la comarca del Matarranya.
La Fira de l’Olivera i l’Oli a Calaceit; la Fira del Vi a Queretes; la Fira d’Antiguitats, Arts i Oficis de la Freixneda; la Fira de Maquinària Agrícola i Bestiar, i la Mostra d’Artesania a Vall-de-roures; la Fira d’Aliments i Artesania del Maestrat a Mont-roig; lo Dia dels Bolets a Beseit; la Fira de Recursos Naturals i Medi Ambient de Ràfels.
Per Nadal, altres tradicions com lo Tronc de Nadal la nit de Nadal o els Calderons a Reis, seguixen celebrant-se en localitats com Massalió, Calaceit i La Freixneda respectivament. Amb lo Tronc de Nadal, la gent gran porten un tronc a casa, lo buiden i omplin de dolços i regals. Després lo posen vora el foc i los xiquets lo colpegen ben fort amb bastons i veuen com lo Tronc de Nadal los obsequia amb tota classe de dolços i petits joguets. La tradició dels Calderons consistix en què els xiquets de la Freixneda, recorren los carrers de la localitat fent soroll amb tota classe d’objectes sorollosos lligats a una corda, amb lo propòsit de cridar l’atenció i així aconseguir que els Reis Mags no se n’obliden d’ells.