Pena-roja
CASA DE LA VILA
Data del segle XVI, tot i que ha sofert nombroses remodelacions. En destaca l’antiga presó amb tres cambres que es conserva en molt bon estat i conté esgrafiats fets pels presos.
CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME
És un dels set portals que permetia l’accés al nucli urbà quan estava emmurallat. A esta funció defensiva se li va afegir, lo 1763, la religiosa en construir-hi la capella d’estil barroc.
ESGLÉSIA SANTA MARIA LA MAJOR
Temple renaixentista tardà que va ser construït al segle XVIII arran del creixement de la vila, substituint les esglésies anteriors. En destaquen sobretot dos elements: la façana i la torre campanar barroca.
RESTES DEL CASTELL
Són los vestigis del nucli originari de Pena-roja situats al tossal de la Mola. D’aquell primer enclavament d’origen musulmà només en queden restes en superfície del castell, la muralla i torres de guaita, ja que va haver de patir els avatars de les guerres al llarg dels segles.
ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL – ESPAI GÒTIC EL ROSER
Es decidix la construcció d’esta església, coneguda com el Roser, en quedar insuficients tant la primitiva església de la Mola com lo fossar per l’augment de la població durant lo segle XIV. Al segle XVIII cau en desús en construir-se l’església actual. Recentment, l’absis s’ha habilitat com a espai cultural.
LA LLOTJA – LLAVADORS
Al segle XVI es construïx la llotj, on es feia el mercat i es jugava al joc de pilota. Aquí se situava també la carnisseria, l’únic lloc on es podia vendre carn i sacrificar animals en ser un dret senyorial. A la vora s’hi van construir els llavadors los anys 60 del segle XIX.
SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA FONT
És l’edifici més antic que es conserva, de 1341. És una obra gòtic-mudèjar en la qual sobresurt una sostrada de fusta, mostra de gran valor de la fusteria mudèjar aragonesa decorada amb motius heràldics i rostres humans. Va ser declarada Patrimoni Mundial dins de l’art mudèjar d’Aragó el 2001.
PRESÓ
Situada a la planta baixa de la casa consistorial, data del segle XVI. Es compon de tres estances. La primera servia d’habitatge per al carceller. Es conserven alguns grafits i una argolla.
ERMITA DE SANT LLAMBERT
Data del 1327, es tracta d’una ermita de caràcter popular en maçoneria emblanquinada. Lo diumenge més proper al 19 de juny, s’hi celebra una romeria, tradició que perdura des del segle XVIII.